Helemaal halfvol liefde

20141120_121416_resized

Ik hou van mij.
Die zin is makkelijk om te lezen, maar voor veel mensen moeilijk om hardop uit te spreken. Probeer het maar eens. Het liefst in de spiegel. Voelt dat goed? Zonder weerstand, twijfel of gevoel dat je toneelspeelt? Gefeliciteerd, dan ben jij in het bezit van iets heel kostbaars, namelijk voldoende eigenliefde.

In de afstemmingen die ik schrijf, komt het heel vaak naar voren. ‘Wees lief voor jezelf.’ ‘Omarm jezelf met al je mooie en minder mooie kanten’. ‘Wees niet zo streng, je bent een mens en mensen zijn nou eenmaal niet perfect’. Het is een mooie boodschap, een die hout snijdt. Maar ja, hoe leer je dat nou, van jezelf houden?

Ik hou van mij. Een paar jaar geleden kreeg ik het bot gezegd mijn strot niet uit. Ik zoek al jaren naar een manier om mezelf volledig te accepteren. Om te dansen rond het vuur, blijdschap te voelen in alles wat ik doe en dankbaar te zijn voor wat ik heb. Ik graaf al jaren naar de oorzaak van de liefdeloze gedachten die ik regelmatig heb over mezelf. Luisterkindafstemmingen van collega’s hebben me hier heel erg bij geholpen.

Ik oefen dagelijks. Het helpt me om mezelf af en toe eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Wat zou ik nu doen als ik mijn beste vriendin was? Wat zou ik haar zeggen, hoe zou ik naar haar kijken? Zou mijn oordeel net zo hard, of toch wat milder zijn? Ook maak ik er een spel van. Ik plak soms een liefdevolle sticker op mijn theepot. Omdat ik geloof dat dat een uitwerking heeft op de inhoud. Ik vul ook soms bewust mijn glas half vol met water. Zodat ik, in plaats van een vol glas water half leeg te drinken, één halfvol glas en soms zelfs meteen twéé halfvolle glazen drink. Het klinkt wat ingewikkeld, Maar mij helpt het enorm.

Het helpt me ook om het leven en de in de maatschappij heersende norm niet zo serieus te nemen. Ik kan nou eenmaal niet een blinkend schoon huis hebben én tegelijkertijd Liene de ruimte geven zelf de wereld te ontdekken, met alle gevolgen (lees: appelstroopranden aan de tafel en overvolle zandbakschoenen) van dien. Ik kan nou eenmaal niet alles wat er in de wereld gebeurt bijhouden, én tegelijkertijd genoeg slaap pakken om mijn werk uitgerust en daardoor geconcentreerd te doen.

Soms lukt het me niet. Dan ben ik boos en reageer ik mijn gebrek aan eigenliefde af op mijn lief. Arme hij.

Mijn lief zegt altijd ‘We’re only human’. En zo is het. Het is een relativerende gedachte: we zijn maar mensen. Een ingewikkeld pakketje botten, weefsel en ingewanden, zorgvuldig bijeen gehouden door een buitenkant.

Laatst werd me dat weer eens heel erg helder. Tijdens de yogales deed ik een mooie meditatie, waarin ik volledig mocht stoppen met alles. Dus ook met denken, doen, zorgen, helen, stickers plakken, half volle glazen drinken, aandacht geven aan het laten groeien van mijn eigenliefde. Niet voor altijd, maar voor dat moment. En wat ik voelde tijdens die meditatie was júist pure liefde. Ik werd uitgenodigd bij een vuur, en gooide alles erin. Toen voelde ik mijn kern met daarin de liefde die in mij zit in alle delen van mijn lichaam. Gewoon zomaar, door er niets aan te doen. Door Liefde te Zijn, in plaats van achterna te jagen.

Ik hou van mij. Lukt het je al om het hardop te zeggen? Ik voel al steeds minder schroom. Mijn raad is: neem je aardse zelf wat minder serieus. Geef aandacht aan oude pijnen. Wees dankbaar voor alles wat je doet en tot nu toe bereikt hebt. Maar houd de balans en doe ook eens helemaal NIETS.

Throw everything in the fire. En voel dan dat je al halfvol zit. Of misschien zelfs al helemaal vol. Ik nodig je uit.

Everybody is invited to this bonfire.
Throw all your questions.
Throw all the answers as well.
Throw all your cares.
Have that much courage.
Say I have no time for answers anymore.
Put everything into this fire.
And do it now also.
This is the instant way.
Throw everything now.
No practice,
No philosophy.
But who can do it, you see?
Be willing to be completely empty.
Don’t even be a woman or a man.
Don’t be a seeker.
Don’t be anything.
Don’t say any more prayers.
Don’t chant any more mantras.
Don’t go on any more pilgrimages.
Leave everything, because up till now even your seeking is an avoidance, another excuse of your mind not to discover the ever-present truth.
Our minds want to say a lot about truth.
But nothing it says is true.
You are here before the mind.
You know it’s ways.
This is why I say
throw everything in the fire right now.
It seems very drastic, my words,
but they are totally powerful.
Why keep walking around with the mind on your back?
Put him down and walk away free.

~Mooji

20141120_145038_resized

One Reply to “Helemaal halfvol liefde”

 1. Ontzettend bedankt voor de afstemmingen op mij en mijn zoontjes.
  Heel herkenbaar alle drie en confronterend ook. Maar wat kan ik hier veel mee zeg.
  Het zijn echte cadeautjes die ik er nog vaak bij zal pakken.
  Maar het aller blijste ben ik met de verandering van het gedrag van mijn zoontje.
  Hij zit zo goed in zijn vel nu. Dankzij jou. Ik kan eigenlijk niet uitdrukken hoe dankbaar ik je hiervoor ben.
  Echt zo mooi en bijzonder!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.