Kinderen van tegenwoordig

“Hoe zou het voelen om zwanger te zijn?” Ik kijk op. Waar komt die stem vandaan? Ik sta met mijn moeder in de winkel, te kijken naar jassen. Dan zie ik hem, een jongetje van een jaar of acht. Een paar seconden kijken we elkaar aan en ik denk: wauw. Zijn moeder draait nu ook om en vraagt: “Wat zei je schat?” Het jongetje antwoordt: “Oh niks, laat maar.”

Deze jongen is wijs. Want hoe zou zijn moeder ooit geloven dat hij een baby in de aura van een winkelende mevrouw ziet hangen? Hij is wijs. Omdat hij dat kan zien én omdat hij zijn mond houdt. Uit zelfbescherming.

Ik ben verbaasd en blij tegelijk. Mijn gevoel zegt al jaren dat er mensen zijn die meer kunnen voelen, horen en zien dan anderen. Maar deze jongen is wéér een bevestiging van dat gevoel. Mijn zwangere buikje is namelijk onder een dikke winterjas echt nog niet te zien :-)

Ik ben blij, maar ook een beetje verdrietig. Hoe zou deze jongen zich voelen? In een maatschappij waar dat soort uitspraken als ‘onzin’ worden bestempeld, of waar mensen die met geesten communiceren voor ‘gek’ worden uitgemaakt? Ik weet zeker dat deze jongen zich heel eenzaam zou voelen. Dat hij zich iedere keer als hij iets ziet, hoort of voelt dat zijn moeder niet opmerkt, gaat twijfelen aan zijn eigen ogen, oren of hart.

Ik geloof dat er steeds meer van dit soort kinderen zijn. Aan ons de taak hen serieus te nemen. Wij hoeven het niet te zien, horen of voelen. Als we maar vertrouwen op dat een kind zoiets echt niet zomaar uit zijn duim zuigt.

Ik wens dat deze jongen steeds meer vertrouwen mag voelen, zodat hij op deze tekens gaat vertrouwen. Ze zijn er niet voor niks! Deze jongen kan meer dan de meeste mensen. En dat is ook niet voor niks. Laten we onze kinderen vertrouwen dat ze hier zijn met een reden. En trouwens, wij ook natuurlijk, maar dat zijn we vaak allang vergeten.

Want denk eens goed na… heb jij écht nog nooit een geest gevoeld?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.