Luierberg

Honderdduizend luiers lijken er al wel doorheen te zijn gejaagd dit eerste halfjaar van Lienes leven. En als milieubewuste jonge moeder zit ik daar best een beetje mee. Gelukkig snapt mijn meisje nog niks van het milieu, anders zou ze me vast herinneren aan mijn goede voornemens… want met het legen van de eerste luieremmer gooide ik ook die, met pijn in het hart, de container in.

Mijn zwangerschapsverlof bracht ik struinend achter internet door: op zoek naar biologisch afbreekbare wegwerpluiers, puur nature, verantwoorde niet op dieren geteste babyzeep, milieuvriendelijke maar toch hippe eco-katoenen luiers en ecologisch, huidvriendelijk wasmiddel dat ook nog eens neutraal ruikt in flessen van gerecycled plastic.

De wegwerpluiers vond ik. Niet eens duurder dan de gewone. Maar… de dichtstbijzijnde drogist had ze niet in maatje pasgeboren. En die katoenen luiers… kon ik overnemen van vrienden. Maar eerlijk is eerlijk: in de winter drogen ze niet zo snel aan een wasrekje in de huiskamer, dus erg handig waren ze het eerste halfjaar niet. En ecologisch wasmiddel of niet… ik vroeg me echt af of luiers wassen met onze stokoude wasmachine wel een bewuste oplossing is. Ook de babyzeep vond ik. In vele varianten. Maar… van de 7 flessen die ik kocht, gebruikte ik er tot nu toe nog maar een. Ik werd me namelijk nog van iets bewust: ons meisje ruikt van zichzelf al zo lekker!

Inmiddels past Liene in de iets meer verantwoorde Naty luiers. In verschillende gemeenten (Behalve in Den Bosch, duh) worden luiers apart ingezameld. Ik ben gestopt met het eten van vlees en vis, ik wandel al de hele winter met Liene naar de winkel om onze biologische groentetas op te halen, ik sla plastic tassen die winkelmeisjes me proberen aan te smeren meteen af en ik heb mijn bakfiets weer uit zijn winterpyjama gehaald. Zo hoop ik onze vervuiling een beetje te compenseren.

Vandaag zag ik onderstaand filmpje. En natuurlijk komen onze luiers niet in zee terecht, toch zette me het weer aan het denken. De komende lente ga ik toch echt katoenen luiers gebruiken. Want zeg nou zelf, al die katoenen luiers aan een waslijn in de tuin ziet er een stuk gezelliger uit dan dit.

Heb jij een bewuste luiertip? Laat het me weten!

Ook interessant:
Ecomama over luiers

De groene boer over luiers

Afvalverwerker Orgaworld vergist luiers en incontinentiemateriaal. Luiers komen er soms gescheiden binnen, maar ze kunnen ook samen met GFT-afval verwerkt worden. De luiers liggen vier weken samen met bacteriën in een tunnel, en produceren daar gas. Een kwart daarvan wordt gebruikt in de eigen installatie; de rest van het gas gaat naar een elektriciteitscentrale om er groene stroom van te maken. De stroom pulp die na vier weken overblijft, wordt compost. Het plastic wordt uitgezeefd en verzameld als brandstof.

3 Replies to “Luierberg”

  1. goed stukje lieve Marieke van Riel….ik vond het filmpje ook nogal shocking. We geven hem van katoen!

  2. In Boxtel (destijds) ook geen aparte inzameling in de milieustraat. Maarrrrr, wel bij de grote kinderopvang! Woon je in de buurt van een kinderopvang? Even vragen/kijken welke containers er staan buiten.

  3. slim! meteen even doen straks!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.