Wolken

De laatste tijd lijkt het alsof ik niet meer kan stoppen met schrijven. Alsof de baby in mijn buik zegt: “ik wil dat jij mij straks voorleest uit eigen werk.” Daarom schrijf ik me suf over van alles en nog wat. Weinig blogberichten, maar des te meer kinderverhalen. Hieronder een stukje uit een van de nieuwste schrijfsels…

Wolken
“Zijn jullie er klaar voor?” Merel staat op de dijk en zwaait driftig met haar armen. Ine en Thom houden elkaars handen vast. “Ik zie jullie wolken al!” In de lucht boven de aarde hangen witte vlekken. Het zijn geen echte wolken, maar ze lijken er wel een beetje op. Merel hangt nu met haar hoofd over het randje van de dijk en kijkt naar beneden. “Ik zie ze!” roept ze hard richting Ine en Thom. “Ze zitten op het stoepje voor het huis!” Ine kijkt Thom aan. “Mooi zo. Zullen we het proberen?” Ze pakt Thoms hand. “Als ik 3 zeg, dan springen we. 1…2…” “Wacht!” Merel springt op. “Ze zijn een beetje bang!” Thom en Ine kijken nu ook over het randje. “Hoe kan dat nou? Misschien helpt dit wel.” Ine doet haar ogen dicht. Ineens komt er een gouden straal uit haar lijf. Dat gaat zo richting de aarde, naar de twee mensen op het stoepje. “Dat ziet er mooi uit!”, roept Merel blij. “Kijk! Ze gaan dichter bij elkaar zitten en houden elkaar nu stevig vast.” Thom ziet het ook. Hij wordt ongeduldig. “Zullen we springen?” “Goed,” antwoordt Ine. “1…2…3!”

Ine en Thom springen van de dijk af, richting de aarde. Meteen voelen ze hoe de lucht verandert. “Wat waait het hier hard vanavond!” roept Ine. “Maar het ruikt wel lekker naar lente!” Thom voelt hoe hij helemaal warm wordt van binnen. Eindelijk weet hij weer hoe de aarde ruikt. Stil hangen ze daar in de lucht. “Zullen we een beetje licht gaan geven?” vraagt Ine. “Anders zien ze ons nooit natuurlijk.” Ine en Thom denken aan licht, en meteen worden hun wolken witter. Vanaf de dijk kan Merel alles goed zien. “Ze kijken!” Merel is zo enthousiast dat ze bijna ook van de dijk af springt. Ine en Thom zien het ook. “Kijk, mama wijst naar ons!”

“Wat zou dat zijn?” horen ze haar vragen. “Lichten van een feest,” antwoordt hun vader. Thom grinnikt. “Ja pap, een feest in zo’n afgelegen dorp.” “Nee, dat kan niet,” horen ze hun moeder weer. “Dan zou het een straal zijn, van beneden naar boven. Dit zijn bollen van licht!” Ine en Thom grijnzen naar elkaar. Het is gelukt! “Dan is het een reflectie.” Ine lacht heel hard. “Die vader van ons is echt een grappenmaker!” Merel roept naar Ine. “Probeer je eens te veranderen in de vorm van een baby!” Ine lacht naar Thom. “Doe je mee? Dat lijkt me wel wat.” Thom heeft er zin in. Hij ziet hoe zijn vader en moeder naar hen kijken. Zouden ze weten dat zij het zijn? Dan ineens schreeuwt Merel: “Schiet op!” Maar dan is het al te laat. “Ik wil naar binnen,” zegt hun moeder. “Ik vind het een beetje eng hier in het donker, met die wind en die bollen met licht.” Ine zucht. “Ze vindt ons eng! Kom, probeer het!” maar het is al te laat. Hun vader en moeder staan op van het stoepje. “Kijk uit dat je niet valt,” horen ze hun vader nog zeggen. Dan lopen ze weg. Ze kijken niet meer om.

“Het is mislukt.” Ine kijkt verdrietig. Met zijn drieën zitten ze weer op de dijk. “Waarom lukte het nou niet?” Merel slaat een arm om Ine heen. Thom schopt boos tegen zijn voetbal. “Dat komt omdat ze bang waren. Je weet toch, dat angst de mooiste dingen in het leven soms kapot maakt?” Ine zucht eens diep. “Ja, dat weet ik. Maar op dit moment, vind ik dat helemaal niet leuk. Ik vind het stom!” Thom ploft naast de meiden neer. “Misschien kunnen we het later nog eens proberen. Er zijn nog genoeg kansen.” Ine kijkt naar Thom. “Je bent een lieverd.” Ze geeft hem een zoen. “Zullen we nog even kijken wat ze aan het doen zijn?” Ine hangt alweer met haar hoofd over het randje en kijkt naar beneden. Het waait nog steeds. De bomen rond het huisje staan te zwiepen in de nacht. “Ik zie ze! Ze zitten aan tafel en spelen een spelletje. Ze kijken gelukkig weer blij.” Thom hangt nu ook over het randje. “Dat is grappig. Papa kan niet tegen zijn verlies!”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.